Važne napomene:

 

  • dobijeni odgovor na vaše pitanje je samo informativne prirode i ne može zameniti mišljenje i nalaz naših kolega, koji su neposredno obavili sve potrebne preglede i analize;
  • lični podaci nisu dostupni posetiocima Site-a.

Ukoliko želite, možete postaviti pitanje stručnjacima Zdravstvenog centra u Zaječaru...

Miomatozna materica

Pitanje
Imam 34 godine. Pre 2 godine mi je urađena miomektomija sa omentalnim patch graftom. Miom je bio intramuralni veličine 8x9 cm. Sada imam miom veličine 2x1 cm. Imam i endometriozu i RVF matericu. Već 4 meseca pokušavam da zatrudnim. Posle miomektomije menstruaciuje su jako obilne, posebno drugog dana.
Da li postoji mogućnost da zatrudnim? Sta je omentalni patch graft.
S poštovanjem,
Tijana

Odgovor
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)
Pojava mioma u materičnom tkivu je proces koji nikada nije usamljen. Znači, nikada ne raste samo jedan miomatozni čvor. Vama je urađena operacija uklanjanja najvećeg miomatoznog čvora i to tako da je defekt materičnog zida, nastao posle uklanjanja čvora, pokriven delom omentuma. Ali, sada imate drugi čvor koji očigledno raste i koji se može "okriviti" za pojavu obilnih menstruacija. Dodatni otežavajući faktor mogućnosti začeća je i položaj materice (RTF ili "zavaljena" materica ), kao i prisustvo endometrioze. Vaše stanje ukazuje na otežanu mogućnost začeća, ali za detaljniju prognozu su potrebni i ostali nalazi. Pozdrav
dr Zoran Roško, ginekolog


 

Plodni i neplodni dani

Pitanje
Poštovani,
Kako mogu da izračunam kada su mi plodni i neplodni dani? Da li se mogu osloniti na Maybe baby?
Da li postoji više plodnih dana u toku ciklusa? Da li postoji mogućnost začeća pre plodnog dana, ukoliko je bilo ejakulacije (pod uslovom da su se spermatozoidi zadržali)?
S poštovanjem,
Tijana

Odgovor
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)
U svakom menstrualnom ciklusu koji traje 28 dana, ovulacija se odigra 13-14 dana od početka krvarenja. Posle ovulacija, zrela jajna ćelija sposobna je za oplodnju još 24 sata. Takođe, i spermatozoidi mogu preživeti u genitalnim organima do 24 sata. Tako da se kao plodni dani u redovnom ciklusu računa period od 11-og do 16 dana ciklusa. 
Analiza Maybe baby je ranije objašnjena, pa te molim da pročitaš odgovore
Pozdrav
dr Zoran Roško, ginekolog


Određivanje pola

Pitanje
Molim Vas za odgovore na pitanja oko kojih bijem bitke sa svojim prijateljima.
1. Kada je u toku trudnoće najranije moguće i kojim metodama utvrditi pol deteta? 
2. Da li je moguće, ako je žena podvrgnuta namernom prekidu trudnoće u četvrtom mesecu trudnoće, utvrditi da ona nosi muško ili žensko dete, i to neposredno pre, za vreme ili odmah nakon izvršene intervencije? Da li je moguće da joj informaciju o polu deteta saopštava lekar koji vrši abortus?
3. Postoji li mogućnost da se u bolničkim ustanovama u Srbiji potpuno legalno izvrši abortus posle završene 10. nedelje trudnoće? Ako je moguće, koje uslove žena treba da ispuni da bi to bilo odobreno?
4. Da li je moguće začeće ako su muškarac i žena vodili ljubav bez zaštite sedmog - osmog dana menstrualnog ciklusa?

Odgovor
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)
1) Danas je relativno lako dostupna dijagnostika pola u ranoj trudnoći i ona se svodi na uzimanje dela tkiva embrionalne kesice (CVS- chorion villi sampling). Ova metoda se radi u periodu 8-11 nedelje trudnoće i prvenstveni cilj je utvrđivanje anomalija ploda, a sekundarno i pola . Ova metoda nema nikakve veze sa abortusom i radi se potpuno nezavisno, a sama obrada materijala traje i do 7 dana. 
2) Kako se spoljne genitalije razvijaju oko 12 nedelje, moguće je pregledom pobačenog fetusa u četvrtom mesecu trudnoće utvrditi pol fetusa.
3) Do 10 nedelje trudnoće, po pozitivnim zakonskim aktima, abortus se vrši na zahtev trudnice. Od 10 do 20 nedelje trudnoće, prekid je moguće izvršiti samo uz odobrenje komisije koja postoji u svakoj bolnici.
4) Moguće je, jer postoji mogućnost ovulacije i ranije tokom ciklusa.
Pozdrav
dr Zoran Roško, ginekolog


Rizična trudnoća

Pitanje
Poštovani,
Moja sestra je u 5. mesecu trudnoće i ima miom na materici veličine 6x6 cm. Ima i dijagnozu Placenta Praevia Centralis. Da li je to opasno po život majke i deteta?
S poštovanjem,
Tijana & Helena

Odgovor
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)
Prisustvo miomatoznog čvora može komplikovati trudnoću, jer ometa nesmetan porast materice i može prouzrokovati kontrakcije i prevremeni porođaj. Zavisno od svoje lokalizacije, može ometati tok normalnog porođaja. Takođe, posle porođaja, može ometati skupljanje materice i pojačati krvarenje. 
Tokom trudnoće, i sam miom, koji je sastavljen od istih mišićnih ćelija kao i materica, raste pod uticajem istih faktora, tako da prilikom rutinskih pregleda fetusa i materice, obavezno treba pogledati i porast mioma.
Placenta praevia centralis označava lokalizaciju posteljice koja potpuno prekriva materični ulaz i nalazi se na putu fetusa koji se rađa. Takav nalaz svrstava ovu trudnoću u rizičnu trudnoću, jer su češća krvarenja tokom trudnoće i komplikacije u porođaju.
Pozdrav
dr Zoran Roško, ginekolog


Menstrualni ciklus

Pitanje
Pre skoro godinu dana sam menstruaciju dobijala na 29, 30 dana, a u poslednjih oko godinu dana dobijam na sve kraći period, tako da sada uglavnom dobijem na 24, 25 dana. Da li je to neki loš znak, ili simptom?
Unapred hvala!
Milica

Odgovor
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)
Ukoliko je ritam menstrualnog ciklusa održan, varijacije u koje vi pominjete verovatno nemaju nikakav medicinski značaj, a mogu biti uslovljene godinama starosti i promenama u načinu života.
Pozdrav
dr Zoran Roško, ginekolog


Policistični jajnici

Pitanje br. 1.
Imam 26 god., već godinama ginekolozi mi leče PCO2 (dijagnoza: Hirsutismus, Alopecia, Olyoamenorrhoea, PCOS; nalaz hormona: povećan LH u odnosu na FSH).
Prva terapija je bila Cycloproginova, a kasnije Diane 35/ šest meseci i poslednjih osam meseci Diane 35 + Androcur 10mg dnevno od 1-15 dana ciklusa. 
Problem je u tome što posle prekida svake terapije, dok traje pauza, situacija je uvek ista, totalni izostanak menstruacije, tj, menstruacija je redovna samo dok uzimam lekove. Najviše me zabrinjava što posle terapije Androcurom, maljavost mi se opet povećala i naravno alopecia je opet užasna a moj stari ginekolog više ne radi i ovaj novi ne želi da uzimam Androcur nego samo Diane. Uz dužno poštovanje, šaljem vam poslednji nalaz u nadi da će te mi malo pojasniti situaciju jer me ovaj problem muči godinama i iskreno nemam više snage da se nosim sa raznim kozmetičkim metodama koji ne rešavaju problem maljavosti jer se ona konstantno širi. Moj novi ginekolog nije raspoložen da mi da bilo kakvo objašnjenje o nalazima, zato sam primorana da se obratim konkretno vama.
Izveštaj:
Menst. ciklusi bili po tipu oligomenorrhoea, uzimala Diane 35 + Androcur.
Pod spekulima pojačana vag. sekrecija, uzet VS i PA bris. Na gornjoj i donjoj usni postoji manja ectopia, na gornjoj oko 1cm i na donjoj oko 0.5cm, sa mestimičnim vezikulama(???)
Potrebno nakon PA i VS uraditi ili biopsiju grlića ili loop excisiu.
UZ nalaz: uterus u VF, endometrijum 3mm, desni i levi jajnik urednog izgleda po tipu policističnih, ali zadovoljavajuće UZ slike nakon terapije Diane 35. Za sada pauza od Diane 35.
VS: IIIa grupa
PAP: II grupa, dosta L, ER, lakša aminonukleoza sa pojedinačnim mitozama
Koja vrsta tretmana se nudi ženama s PCOS-om koje pokušavaju zatrudneti i da li ja imam šanse da zatrudnim?
Takođe me zanima, u kakvoj je vezi inzulin sa ovim sindromom, jer meni nikada nisu rađene pretrage te vrste?
Da li se hirzutizam i alopecia leče?
Milica

Odgovor br. 1.
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)
Nalaz na Vašem grliću ukazuje na hroničnu infekciju, koju prvo treba lečiti kod Vas i Vašeg partnera, uraditi kolposkopoju i biopsiju, pa tek potom doneti odluku o hirurškoj intervenciji.
Kao odgovor na Vaše osnovno pitanje, možete pogledati članak o Sindromu policističnih jajnika na našem sajtu.
Pozdrav
dr Zoran Roško, ginekolog

Pitanje br. 2.
Poštovani, 
Imam 24 godine i otkako sam dobila prvu menstruaciju, svaku pamtim kao manji ili veći problem. Prvu menstruaciju sam dobila sa 12 godina. Svaka sledeća je bila bolna i neredovna. Nikakvi lekovi mi nisu pomagali (Brufen, RaptenK...) ili su delovali samo za jednu menstruaciju. Jaki bolovi su bili praćeni povraćanjem. Čitava agonija bi trajala 4 do 5 sati i posle toga su bili prisutni samo bolovi u donjem stomaku. Tad su mi doktori objašnjavali da sam još mlada i da se organizam razvija. 
Sa 16 godina sam naglo izgubila na težini, menstruacija je izostala, dva meseca sam imala izrazito braon sekret. I to je objašnjeno kao razvoj.
Sa 19 godina sam imala prvi seksualni odnos. Menstruacija je i dalje bila neredovna (kasni od 2 do 15 dana) sve do oktobra 2001. god. Tad sam imala prvi ginekološki pregled. Upravo na pregledu sam počela da krvarim (menstruacija je kasnila kao i obično) i doktorica je to protumačila kao menstruaciju. Međutim, usled jakih bolova i čudnog krvarenja sledećih par dana, ponovo sam išla na pregled i ultrazvuk gde su mi ustanovljeni policistični jajnici. Kao terapiju sam koristila endometril i još neke kapi, kojih se sad ne mogu setiti. Posle prvog normalnog ciklusa koristila sam legravan tablete 6 meseci. Posle toga nisam dobila nikakvu terapiju ali sam ubrzo nastavila sa legravanom kao kontracepcijom. Tad je došlo olakšanje jer svi pms simptomi i bolovi u toku ciklusa su nestali. Imala sam ginekološke preglede svakih 6 meseci kao redovnu kontrolu.
U aprilu 2005. sam bila na ultrazvuku i rečeno mi je da su policisticni jajnici nestali! Da li je to moguće?
Nikakvih problema nisam imala sve do prošlog meseca. Sedam dana pred menstruaciju, dobila sam bolove i slabo krvarenje. Tad sam završila sa desetom kutijom legravana pa sam odlučila da napravim pauzu od 2-3 meseca. Međutim, i ovog meseca sam dobila slabije bolove ali jače krvarenje pred menstruaciju. Doktorica (bez pregleda) mi je rekla da je to slaba progesteronska faza i da sem ako hoću da zatrudnim nema nikakvu terapiju za mene!
I eto meni sad nije ništa jasno jer mi niko ne objašnjava šta se zapravo dešava.
Inače, u stalnoj sam vezi od 15-te godine, krvna grupa mi je opšta negativna, ne pušim, ne konzumiram alkohol i pokušavam da zdravo živim.
Ne znam da li je potrebno da naglasim da nisam bolešljive prirode i da imam astmu koja je ustanovljena pre 6 meseci.
Nadam se da nisam bila dosadna i nestrpljivo čekam Vaš odgovor .
unapred zahvalna
I.M., Novi Sad 

Odgovor br. 2.
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)
Sve tegobe koje ste opisali predstavljaju klasičnu sliku sindroma policističnih jajnika (PCO Syndroma). To je endokrini poremećaj neadekvatnog sazrevanja jajne ćelije usled hormonske neravnoteže, tako da je pacijentkinja sa ovim sindromom funkcionalno neplodna. Verovatno je nagli gubitak telesne mase bio "okidač" za ovaj poremećaj. Tegobe koje su Vas dovele kod ginekologa, kao i ultrazvučni nalaz policistizma su samo mali deo ovog poremećaja. 
Najbolje je da se javite ginekologu endokrinologu ili internisti endokrinologu koji se bavi ovim poremećajem kako bi Vam odredio hormonske analize da bi se detaljno dijagnostikovalo mesto i dubina poremećaja. 
Više o ovom sindromu možete pročitati na našem sajtu.
Pozdrav
dr Zoran Roško, ginekolog


Kondilom, priraslice u trbuhu i trudnoća

Pitanje
Da li se u ovakvom slučaju može planirati i ostvariti trudnoća? 
Kolika je verovatnoća vanmaterične trudnoće? Koliko je rizična?

Pokušaću da svoj kompleksan problem što više sažmem.
Naime, kao jako mala sa šest godina u saobraćajnoj nesreći prsne tanko crevo ispod želuca pa nastane sepsa i onda sam jedva ostala živa.
2003 februar. Imala sam ileus onda je operisano slepo crevo i cista desnog jajnika koja je nađena. HP nalaz ciste glasi: Cystis inclusiones inflamatus peralpingitis acuta. Po recima doktora koji je radio operaciju, trbuh je prepun priraslica, a na toj operaciji su takođe skidane priraslice.
2003. god. septembar. Operacija ciste na desnom jajniku zbog sumnje na torkviranu cistu. HP nalaz ciste je Cystis corporis lutei. Na toj operaciji utvrđeno je da opet imam veoma mnogo priraslica, da je desni jajovod skinut na prethodnoj operaciji, da se leva andeksa ne vidi od priraslica.
Izvod iz otpusne liste:
Adhesiones intestitni tenius fibroe cum peritoneo perietale tegmenti abdomini. Adhesiones periadnexsales fibrosae lat. sin. Adhesiones uteroperitoneales anterior.
Imam dete (u dvadeset prvoj godini) to je bila prva trudnoća, inače je bila pre ovih operacija 2003 god., bez i jedne komplikacije, sasvim normalna.
Pre par meseci je utvrđeno postojanje mioma promera 2 cm u fundusu, inače menstruacije su uredne trajanje 5-7 dana s tim sto je menstruacija iz parčića. Povremeno imam ciste na desnom jajniku (zadnja je bila pre šest meseci) i kada su prisutne uvek budu uz veoma jake bolove, obično se završi mirovanjem i injekcijama za smirenje bolova (onaj deo koji je ostao jer jajnik nije ceo). Imam 27 god. Inače imam i kondilome oko introitusa.
UNAPRED ZAHVALNA NA ODGOVORU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odgovor
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)

Pitanje ste jako dobro postavili. Vašu sledeću trudnoću treba planirati. Potrebno je da prvo sredite stanje kondiloma. Danas se to jednostavno i lako radi primenom lasera ili radiofrekventnog noža. Nalaz priraslica u Vašem trbuhu je uzrok bolova koje imate. Potrebno je da uraditi hormonski status i naći uzrok pojave cisti i lekovima kontrolisati njihovo stanje, jer hormonski disbaslans može biti razlog nemogućnosti druge trudnoće. Takođe, kod vas je smanjenja mogućnost začeća zbog uklanjanja jajovod i delova jajnika. Zbog takvog stanja u trbuhu, kod Vas je prisutan veliki rizik za nastanaka vanmaterične trudnoće. Ovo sve ne treba da Vas obeshrabri, već da Vam ukaže na ozbiljnost Vašeg problema i neophodnost detaljnijeg konsultovanja sa Vašim ginekologom.


Dužina dojenja

Pitanje
Dojila sam svoju desetomesečnu ćerku do pre tri dana, kada sam potpuno prestala. Inače sam postepeno smanjivala podoje. Sada osećam blagu napetost u dojkama i imam još uvek mleka u njima. Pročitala sam da je preporučljivo smanjiti unost tečnosti, kao i nošenje uskog grudnjaka, što i radim. Zanima me koliko je vremena potrebno da mleko prestane da se proizvodi i da li je potrebno da uzmem neke tablete za prekid navedenog? 
Unapred zahvalna.

Odgovor 
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)
Prestanak dojenja i prisustvo mleka u mlečnoj žlezdi je signal Vašem organizmu da prestane sa lučenjem hormona koji je zadužen za kontrolu rada mlečne žlezde. Kada ste jednom prestali da dojite nemojte više prazniti dojku. U Vašem pismu niste naveli da li se količina mleka smanjuje. Ukoliko nemate jake bolove, dovoljno je ovo što radite i za desetak dana će se smiriti laktacija. Kod nekih žena zaostane minimalna produkcija mleka i kasnije, tako da se uvek može istisnuti jedna-dve kapi mleka iz dojki. To je normalno. Ukoliko primetite jaku, bolnu napetost dojki, pogotovu ako je praćena temperaturom, morate se odmah javiti ginekologu da bi Vam prepisao lekove. Takođe, prekid laktacije je i signal za lučenje hormona koje će pokrenuti Vašu menstruaciju, pa ako je do sada niste dobili, očekujte je u sledećih mesec dana. Tada je pravo vreme da se javite svom ginekologu. 
Pozdrav, dr Zoran Roško


Plodni i neplodni dani

Pitanje
Zdravo, interesuje me tačno računanje plodnih i neplodnih dana u menstrualnom ciklusu. Da li je test "MAYBY BABY" pouzdan?

Odgovor 
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)
Metoda računanja plodnih i neplodnih dana je jedna od najstarijih metoda koja se koristi u kontroli začeća. Publikovana je 1932 godine i po autorima se zove Ogino-Knausov-a metoda. Ovu metodu primenjuju bračni parovi u cilju kontracepcije ali i u cilju lečenja neplodnosti. 
U osnovi ove metode je saznanje da, u pravilnom menstrualnom ciklusu koji traje 28 dana, postoji sazrevanje jedne jajne ćelije koja se oslobađa iz jajnika u periodu 13. – 16. dana od početka menstrualnog krvarenja. Tada je jajna ćelija sazrela i spremna za oplodnju. Ta plodnost jajne ćelije u genitalnom traktu traje do 24h. Kako i život spermatozoida u ženskom genitalnom traktu traje 12-24h, može se računati da je u pravilnom ciklusu najveća mogućnost oplodnje u periodu 11. – 17. dana ciklusa.
Ova metoda je dosta nepouzdana i danas se koristi samo u kombinaciji sa drugim metodama koje mogu tačnije da odrede datum ovulacije (oslobađanje zrele jajne ćelije iz jajnika). Jedna od tih je i metoda „Maybe baby” koja se zasniva na promeni sekrecije sluzi pod dejstvom povišenog nivoa hormona estrogena koji prati ovulaciju. Vizualizacija promena konzistencije pljuvačke može da odredi vreme ovulacije, ali, nažalost, na tačnost ove metode takođe utiču mnogi faktori.


Trudnoća i visok pritisak

Pitanje

Dragi Dr, 
Ja imam 33 godine i želim da započnem porodicu. Moj zdravstveni problem je to što imam visok pritisak, i uzimam Presolol (metoprolol) 50mg ujutro zadnje 2 godine. Ispitivanja su pokazala da je uzrok tome stres, i da nije fiziološke prirode (svi nalazi su odlični). Ginekolog i kardiolog koji su me vodili su mi rekli da bih trebalo da prekinem sa uzimanjem Presolola jedno 3 meseca pre nego što zatrudnim, i da ga ne uzimam tokom cele trudnoće, jer može da izazove probleme (defekte) u trudnoći. Oni su mi predložili da uzimam Methyldopa-u (metildopa) i Bensedin 5mg po potrebi. Kada sam otišla da se posavetujem sa drugim ginekologom (seoba), on mi je rekao da slobodno mogu da uzimam Presolol, jer to nije toliko velika doza, ali čim saznam da sam trudna, da odmah prekinem sa uzimanjem Presolola , i da će onda on pratiti moj pritisak (da ne ide preko 140-90). Da li preći na Metildopu pre trudnoće i onda nastaviti u trudnoći? Ja inače imam Gilbertov sindrom (povećan bilirubin).
Inače se jako zdravo hranim, ne koristim so, jedem dosta voća i povrća, koristim samo maslinovo ulje i jabukovo sirće, trčim 5-6 dana u nedelji po 5km, težina mi je dobra. Pokušala sam čak i narodne metode skidanja pritiska sa belim lukom, čajem od maslinovog lista, čak sam probala da smanjim dozu leka na 25 mg dnevno (pritisak mi je onda bio 115/75 i išao do 126/90). Pritisak mi je oko 120/80 sa mojom normalnom dozom od 50 mg ujutro. Strasno bih mi značilo ako bi mogli da me posavetujete u vezi mog stanja.
Zahvalna unapred
T.

Odgovor
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)


Povišen pritisak i trudnoća su dva stanja koja mogu da negativno utiču jedno na drugo. Zbog toga je bitno da pre trudnoće uradite dobru dijagnostiku, jer se tokom trudnoće može pojaviti potreba za uzimanjem antihipertenzivnih lekova, pa u težim slučajevima savetovati i prekid trudnoće. 
Oba vaša ginekologa su bila delimično u pravu sa svojim savetima. 
Presolol može oštetiti razvoj kardiovaskularnog aparata fetusa, ali je procena ordinirajućeg lekara šta je manji rizik i za Vas i Vašu bebu (da li sam lek ili nekontrolisana hipertenzija). Drugi lekovi koje ste naveli (Bensedin i Methyldopa) takođe se koriste u kontroli hipertenzije u trudnoći, ali oni deluju sasvim drugačijim mehanizmom od Presolol-a. Trudnoća kod žena sa hipertenzijom se smatra rizičnom trudnoćom i takva trudnoća mora od prvog dana da bude pod posebnim režimom kontrole ginekologa i kardiologa.
Moj savet je da pre željene trudnoće detaljnije obavite kardiološki pregled gde bi se odredila neophodna vrsta i doza leka za kontrolu Vaše hipertenzije, a da svog kardiologa upoznate sa planovima za trudnoću.


Bračna neplodnost

Pitanje

Ja i žena živimo u Švedskoj pa bi vam izneo našu situaciju jer nam je potreban i dobar savet!
Evo skoro godinu i po dana pokušavamo da začnemo novi život ali nikako ne ide! Bili smo zajedno na proveri i sa mnom je sve u redu (kažu da mi je pokretljivost spermatozoida preko 70 posto) ali ženi je konstatovao ginekolog da jajne ćelije ostaju male i nerazvijene kada treba da nastanu plodni dani. Išla je i na snimanje i tamo su rekli da je sve u redu sa kanalima i da nisu suženi! Na kraju je njen ginekolog došao do zaključka da ima suviše mnogo jajnih ćelija i da ne mogu da prođu kanal na vreme i zato ostaju mala! 
Još da vam dam dve informacije!
Probali smo i sa lekovima koji se ovde zovu Pergotime 50ml tri meseca za redom i još da vam kažem da mi žena nema nikad redovni mesečni ciklus! Od 23 do 37 dana je 
razlika! Doktor kaže da je to bolest a na Internetu sam našao da je to normalno! Na kraju je doktor došao do zaključka da nam samo preostaje veštačka oplodnja! Nas samo interesuje da li je to kod nas ili nje na psihološkoj bazi jer stvarno želimo da dobijemo decu (inače ja imam 31-dnu a zena 28 godina) i da li je veštačka oplodnja stvarno nešto 
što ćemo morati!
Ovde stvarno nemamo koga da pitamo a nekako verujem da su naši ljudi ipak malo stručniji nego ovde!
Puno pozdrava od nas i nadam se skorom odgovoru!

Odgovor
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)


Na osnovu Vašeg pisma može se zaključiti da je u osnovi bračne neplodnosti nerazvijanje i nesazrevanje jajne ćelije kod Vaše supruge. Danas postoje egzaktni testovi koji mogu da utvrde o kakvom se hormonskom poremećaju radi. Tek tada se može pristupiti adekvatnom programu indukcije ovulacije, čiji je jedan deo i lek koji navodite (Pergonal).
Veštačka oplodnja (IVF, in vitro fertilizacija ) je postupak kojim se uzima zrela jajna ćelija (nekoliko njih) pod kontrolom ultrazvuka, oplodi spermom davaoca u posebnom medijumu i ostavi u inkubatoru da počne razvoj. Posle 48h se ubacuju nazad u matericu 3-4 najbolja embriona. Uspešnost takve metode je oko 20%, zavisno od pridruženih faktora. U pripremi tog postupka je i indukcija ovulacije, jer je potrebno napraviti hiperstimulacioni ciklus sa više zrelih jajnih ćelija, tako da se vraćamo na početak a to je određivanje hormonskog statusa Vaše supruge. Potrebno je uraditi paletu hormona ( FSH, LH, PRG, PRL, Estrogen, Testosteron, uTSH, SHBG ) određenog dana ciklusa da bi se odredila terapija i kasnije, protokol indukcije.


Sniženi hormoni


Pitanje


Ima li sanse da zatrudnim jer se mi hormoni mnogo sniženi. Pokušano je klomifenom i ampulama gonal f ali bezuspešno. Kanali su u redu.

Odgovor
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)


Kontrola menstrualnog ciklusa i sazrevanje jajne ćelije su pod direktnim ili indirektnim uticajem hormona hipotalamusa, hipofize, ovarijuma, štitne i adrenalne žlezde, kao i pankreasa i jetre. Zbog toga je bitno odrediti ne samo koji su hormoni sniženi, već uraditi i nekoliko “provokacionih” testova koji mogu da ukažu na mesto poremećaja, a samim tim i na adekvatnu terapiju za Vas.
Potrebno je da se obratite ginekologu koji se bavi endoktrinologijom i on će vas uputiti u laboratoriju gde se ti testovi mogu uraditi.


Ranica na grliću materice


Pitanje

Imam ranicu na grliću materice. Koje vrste lečenja postoje?

Odgovor
(dr Zoran Roško, ginekolog akušer)

Iako se u našem narodu često može čuti podatak o postojanju “ranice na grliću materice”, taj termin je neadekvatan, jer ne odgovara istini o procesu koji se odvija na grliću i često nepotrebno plaši pacijenta. 
Spoljašnjost grlića materice i vagine je prekrivena pločastoslojevitim epitelom koji je u zdravom stanju ruzičaste boje. Unutrašnjost grlića i uterusa je prekrivena cilindričnim epitelom koji je intenzivno crvene boje. Ova dva epitela čitavog života jedinke pokušavaju da se rašire i da prepokriju jedan drugog. Njihovo širenje je uglavnom uslovljeno prisustvom određenog pH faktora (kiselost sredine), a njihova idealna granica je spoljašnji otvor grlića. 
Međutim, u raznim životnim dobima i pod dejstvom raznih faktora može doći do širenja cilindričnog (“unutrašnjeg”, “uterusnog”, “crvenog “) epitela van spoljašnje ivice grlića i on tada postaje vidljiv prilikom pregleda kao crvena "fleka" oko otvora grlića koja zahvata manju ili veći površinu spoljašnjosti grlića. Ovo je još uvek fiziološko stanje, ne predstavlja bolest i ne zahteva nikakvo lečenje. 
Ali pojava ovog epitela gde mu “mesto nije”, predstavlja predispoziciju za lakše naseljavanje virusa, bakterija, hlamidija, mikoplazmi i gljivica i može predstavljati žarište infekcije. Tada je naziv “ranica” prikladan, jer označava zapaljenje i oštećenje tkiva. Dugotrajno prisustvo infektivnog agensa i pokušaji ćelija da se odbrane i odstrane infekciju, može napraviti niz poremećaja na ćelijama grlića, koji zahtevaju lečenje. 
Danas je dokazano da prisustvo određenih virusa (tzv. onkogeni virusi) može potencirati razvoj karcinom ćelija grlića. Karcinom grlića je najčešći karcinom kod žena u generativnom dobu. U uslovima savremene ginekologije, on predstavlja 100% izlečivu bolest, ako se otkrije i leči na vreme.
Kada se prilikom ginekološkog pregleda otkrije "crvena fleka”, potrebno je uraditi niz dijagnostičkih testova koji mogu da izoluju uzročnika i da ukažu na prisustvo i težinu oboljenja. Nalaz vaginalnog sekreta i cervikalnog brisa, bojenje ćelija grlića po Papanikolau i kolposkopija mogu da sa velikom sigurnošću postave dijagnozu. U nekim slučajevima potrebna je i biopsija (uzimanje komadića tkiva) grlića.
Zavisno od nalaza testova i lečenje je različito. Najčešće je dovoljno antibioticima suzbiti infekciju i spontano dolazi do smirivanja promena na grliću. Kod upornih infekcija, potrebno je lečiti i partnera i tragati za uzrocima ponavljanih infekcija. Primena EKT (elektrokoagulacija) može ubrzati lečenje i vratiti ravnotežu između ta dva epitela. U težim slučajevima upala ili kada se dijagnostifikuje karcinom potrebno je operativno ukloniti deo ili ceo grlić (konizacija).
U svakom slučaju, nalaz “ranice” na grliću zahteva redovne odlaske kod ginekologa, adekvatnu dijagnostiku i lečenje, jer su ti postupci lako dostupni svakom pacijentu, uglavnom bezbolni i minimalno traumatični, a dobrobit za zdravlje ogromna.


Hipertireoza i trudnoća


Pitanje

U toku trudnoće otkrila sam čvor na lijevoj strani vrata i nakon spontanog abortusa koji se desio u 6-toj nedelji trudnoće uradila sam nuklearno snimanje i ustanovljeno je da imam "Hyper functional tyreoid nodules". Prije toga sam pokušavala da zatrudnim dugo vremena i hormoni i štitna žljezda su bili u redu i dan danas su. Doktor je rekao da mi je štitna žljezda uspavana i da ta izraslina zamjenjuje funkciju štitnjače i da je to razlog zašto nisam mogla da zatrudnim duže vremena. Možete li mi nešto detaljnije objasniti o toj izraslini koju mi on savjetuje da operišem. Da li moram uraditi operaciju? Želim ponovo da zatrudnim i šta ako zatrudnim a da ne operišem? Hoće li mi to smetati u budućnosti i za mene i za plod ? Možete li mi reći kakvu funkciju ona radi?

Odgovor
(Mr sci med Dr Zeljka Aleksic, 
spec. nuklearne medicine, magistar endokrinologije
)

Hiperfunkcionalni tirodni nodusi, kada ih ima više, ili hiperfunkcionalni nodus, kada je samo jedan je stanje gde nodus/nodusi štitaste žlezde rade samostalno (autonomno), bez kontrole, koja inače postoji u zdravih. Kada nodus/nodusi dovoljno narastu mogu stvarati višak tiroidnih hormona i 
izazvati hipertiroidno stanje - stanje pojačanog rada štitaste žlezde, koje se manifestuje karakterističnim simptomima. Preostalo tkivo štitaste žlezde u prisustvu hiperfunkcionog nodusa se scinitgrafijom štitaste žlezde ne prikazuje - moglo bi sa nazvati "uspavanim" radi lakšeg razumevanja. Lečenje izbora autonomnog nodusa je radiokativni jod, ali s obzirom da ste mlada osoba koja iščekuje trudnoću, ovo stanje se može lečiti i operativno, da bi se izbegao eventualni rizik zračenja za budući plod. S obzirom da ste vi sve vreme imali normalne nivoe hormona, verovatno nemogućnost začeća nije bila u vezi sa hiperfukcionim nodusom. Stanje pojačanog rada štitaste žlezde može izazvati poremećaj menstrualnog ciklusa i smanjiti moć začeća, a u trudnoći predstavlja izvestan rizik za plod i mora se lečiti. Ukoliko biste zatrudneli, a nodus se dekompezovao - "proradio", u 1. ili 3. tromesečju trudnoće mogla bi da se sprovede operativna terapija, ali bi se funkcija autonomnog nodusa mogla kontrolisati i odgovarajućim lekovima do pogodnog trenutka za konačno izlečenje. Znači, vaše stanje će svakako zahtevati neko lečenje u jednom trenutku i bolje je to uraditi kada ste najspremniji, nego čekati trenutak kada će to biti problematičnije.


Epilepsija i trudnoća


Pitanje


Imam 30 god, a od 2,5 godine života pijem lekove za lečenje epilepsije. Zadnjih 20 godina nisam imala napade ali sam pod terapijom, jer prilikom hiperventilacije imam promene na EEG-u. 
Imam dvoje dece, dve devojčice od 6 i 9 godina, žive i zdrave. Rođene su carskim rezom zbog moje dijagnoze i uske karlice. Ja sam bila pod terapijom u obe trudnoće sa istim lekovima i sve je bilo ok, ali sam tada pila nešto manje nego sada, po pola tablete manje od oba leka. Inače, obe trudnoće su praćene na dopleru, rađen beta hcg i rezultati su bili u granicama normale, uzimala sam folan na početku obe trudnoće itd. 
Sada uzimam MAZEPIN 200 miligrama jednu tabletu uveče i pola ujutru i RIVOTRIL od 2 miligrama isto 1 uveče i polovinu ujutru.
Zanima me da li bi ja mogla, da ukoliko opet ostanem trudna, rodim još jedno živo i zdravo dete. Molim vas odgovorite mi jer me stvarno to zanima, jer moj neurolog mi kaže da odustanem od te ideje jer kao "...šta će mi vise dece..." a ginekolog da " ...što bi sad bilo nešto loše ako sam njih dve pod terapijom rodila žive i zdrave." 
Unapred zahvalna Z.M.

Odgovor 
(Dr Emil Vlajić, neuropsihijatar, epileptolog)

Vaše pitanje je kompleksno i traži neka objašnjenja, pre no što se da odgovor. 
Što se tiče dijagnoze, otvoreno je pitanje, da li je epilepsija kod Vas još uvek aktivna. 20 godina bez napada je dovoljno dug period da se razmotri potreba za daljom terapijom. Promene za vreme hiperventilacije u EEG-u ne moraju da budu "specifične" i ne moraju da budu presudne u odlučivanju o terapiji. Značaj ovih promena sagledava Vaš doktor i s njim razmotrite rizike produžetka ili ukidanja leka. Takođe pitanje neophodnosti dva leka, njihovih doza i vremena uzimanja treba prodiskutovati sa neurologom. Ovo su opšti principi lečenja i ne odnose se samo na trudnoću. 
Što se tiče uticaja same epilepsije i lekova na trudnoću, plod i novorođenče, treba razmotriti nekoliko aspekta: 
Prvo, broj napada u trudnoći treba svesti na najmanju moguću meru. Kod Vas je situacija jasna, jer ni u prethodnim trudnoćama, niti sada imate napade. 
Drugo, malformacije dece majki koje su uzimale antiepileptične lekove tokom trudnoće je nešto veći no u opštoj populaciji (4-8% naspram 2-4%). Ovaj rizik se povećava sa povećanjem broja lekova i sa povećanjem doze lekova koji se uzimaju. Zato se preporučuje da se zadrži najmanji broj i najmanje doze lekova koje su dovoljne da održe dobru kontrolu napada. U Vašem slučaju dolazi u obzir prevođenje na monoterapiju, naravno, uz dogovor sa Vašim lekarom. 
Treće, svakako treba se konsultovati sa ginekologom i neurologom pre i redovno odlaziti na kontrole tokom trudnoće. Potrebno je u određenim periodima kontrolisati specifične pokazatelje malformacija ploda. Takođe je potrebno uzimati određene vitamine (folnu kiselinu). To ste već radili i u prošlim trudnoćama, tako da Vam je procedura poznata. 

Odgovor na vaše pitanje je da rizik ipak postoji, i nije isključen time što već imate dve zdrave devojčice. Rizik je isti kao i pri ranijim trudnoćama. Ali, uz dobro vođenje trudnoće, uz redovne kontrole i preuzete sve potrebne mere pre i tokom trudnoće taj rizik se smanjuje. 
I na kraju, ukoliko imate želju da rodite dete, ne treba vas sprečiti to što već imate dvoje. 
Držim palčeve.